Днес 21.04.22г. Спортно училище ,,Т. Каблешков“  отбеляза своя патронен празник с тържество в парк  ,,Пети октомври“. Присъстваха  ученици, преподаватели, родители и граждани. Скъпи гости ни бяха: членове на национално дружество “Традиция” Стара Загора, които представиха експозиция на огнестрелни и хладни оръжия свързани с Априлското въстание. Официален гост бе Петко Крумов - началник отдел “Спортни дейности“ община Стара Загора.

Тържеството бе под надслов: Ден за памет: 146г. от Априлското въстание; ,,Нямаме право да живеем така, сякаш Каблешков не е съществувал“

Ученици от училището направиха възстановка на клетвата на Копривщенските въстаници в дома на Танчо Шабанов, прочетено бе ,,Кървавото писмо“. Последва поетичен рецитал  за героите от славната Априлска епопея. Развято бе знамето на въстанието ,,Свобода или смърт“, в образа на Райна княгиня се представи Яница Иванова от 10а клас.

Директорът Димо Неделчев и Петко Крумов - началник отдел „Спортни дейности“ отправиха поздрав към учениците и колектива на Спортно училище. Преподавателят Таня Тодорова   изнесе слово за патрона Тодор Каблешков и Априлското въстание – 1876г. Всички присъстващи почетоха с минута мълчание  паметта на българските герои, които са се  пожертвали  да живеем в свободна българска държава.

Учениците поднесоха цветя  на паметника на ,,Защитниците на Стара Загора“ в памет на всички български герои. По инициатива на Ученическия съвет на училището и неговия председател Йоана Попова  средствата са събрани от учениците.Трябва да сме достойни наследници и да пазим тяхната памет!

След края на тържеството, ученици и преподаватели разгледаха изложбата на оръжия, участвали в Априлското въстание представена от дружество „Традиция“, а след това се отправиха към РИМ Стара Загора, където се запознаха с древната история на град Стара Загора.

Поклон пред саможертвата на априлци и Тодор Каблешков!